Dropcatchen wat is dat?

Heb jij de perfecte domeinnaam gevonden, maar is deze bezet? Wees dan niet getreurd. Je kunt namelijk een domeinnaam snatchen aan de hand van drop catching. Op het moment dat een domeinnaam vrijkomt word jij geregistreerd als nieuwe eigenaar. Maar, hoe werkt dit precies? Wij helpen je uit de brand.

Een verlopen domeinnaam

Een domeinnaam wordt geregistreerd voor een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar. Als het einde van dit contract in zicht is, krijg je een melding zodat je het contract kunt verlengen. Je wil natuurlijk eigenaar blijven van jouw website. Toch zijn er ook een aantal mensen die kiezen voor het verlopen van de domeinnaam. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het veranderen van beroep waardoor de domeinnaam niet meer past bij de werkzaamheden.

De drop en de catch

Wanneer je een domeinnaam laat verlopen heb je niet meteen te maken met het proces dat ‘drop catching’ heet. De domeinnaam komt namelijk eerst terecht in een quarantaine van veertig dagen. In deze veertig dagen kan de eigenaar van de domeinnaam goed nadenken of hij wel écht van de domeinnaam af wil. Houd de huidige eigenaar voet bij stuk en laat hij de domeinnaam verlopen? Dan pas komt de domeinnaam terecht bij de drop catchers. Het moment dat de domeinnaam vrijkomt wordt de ‘drop’ genoemd. Geïnteresseerden proberen de domeinnaam te claimen wat de ‘catch’ wordt genoemd. Dat catchen gebeurt binnen een paar seconden.

Dropcatch-systeem

Er bestaan veel bedrijven die een dropcatch-systeem hebben ontwikkeld. Zij checken honderden domeinen per dag die gaan verlopen of al verlopen zijn. Vervolgens bieden zij de domeinnamen aan bij hun klanten. Deze bedrijven kunnen binnen enkele seconden een domeinnaam registreren. Daarna kun jij je bij een bedrijf met een dropcatch-systeem inschrijven op een bepaalde domeinnaam. Als jij de enige bent, word jij de nieuwe eigenaar. Als er meerdere geïnteresseerden zijn, volgt er vaak een veiling. De hoogste bieder krijgt de domeinnaam. 

Zelf een domeinnaam drop catchen

We snappen dat je je afvraagt of je zelf ook een drop catching kunt doen voor een domeinnaam. Misschien wil je dolgraag een bepaalde domeinnaam, maar als het gaat om een populaire domeinnaam kunnen wij je beter uit je droom halen: je gaat het hoogstwaarschijnlijk niet winnen van een dropcatch-systeem. Deze systemen werken razendsnel en, zoals net al werd benoemd, wordt dit afgehandeld binnen een paar seconden. In dat geval kun je beter terecht bij Steve Natcher, die alle beschikbare domeinnamen voor jou op een rij heeft gezet.

Leuk feitje: het is ooit iemand gelukt om wél te winnen van een dropcatch-systeem. Een aantal jaar geleden, in 2015, is het Sanmay Ved gelukt om google.com te catchen. Tot zijn grote verbazing was deze domeinnaam vrijgekomen. Hij probeerde het te registreren en het lukte ‘m ook nog. De transactie ging zonder slag of stoot en dat betekende dat hij eigenaar was van de grootste website allertijden. Helaas was dit maar van korte duur, want de naam werd later door Google zelf geclaimd.

Laatste nieuws van Steve Natcher