Tegenwoordig leven we in een wereld waar de domeinnamen ons om de oren vliegen. Je stelt een vraag op google.nl, shopt een kledingstuk op wehkamp.nl en bestelt een maaltijd op thuisbezorgd.nl. Dit zijn allemaal domeinnamen en ook jij kunt een domeinnaam in het bezit krijgen. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden voordat je een domeinnaam gaat snatchen. Wij geven jou hieronder een aantal tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een domeinnaam.
Jouw domeinnaam moet natuurlijk aansluiten bij het doel van jouw website. Wil je fietsen verkopen? Dan kies je natuurlijk een domeinnaam die bij deze dienstverlening past. Hoe algemener de domeinnaam zal zijn, hoe breder het aanbod op jouw website kan zijn. Probeer in dit geval dus té specifieke termen te vermijden. Wanneer jouw domeinnaam ‘omafiets.nl’ is, denken mensen wellicht dat je er alleen omafietsen kunt kopen terwijl jij ook mountainbikes aanbiedt.
Een korte domeinnaam is meestal eenvoudig in te typen in Google. De maximale lengte van een domeinnaam is 63 tekens, maar let erop dat de domeinnaam ook weer niet té kort zal zijn. Men zegt dat acht tekens in de domeinnaam perfect is. Bovendien onthouden mensen een korte domeinnaam sneller dan een lange. Ook wanneer je via mond-tot-mondreclame jouw website wil promoten wil je natuurlijk dat ze op de juiste website terechtkomen. Kies dus voor een naam die makkelijk te onthouden is zonder dat er te veel uitleg bij nodig is.
Denk na in welke landen jouw website actief moet zijn. Als jouw website alleen in Nederland actief gaat zijn, kies dan voor ‘.nl’ als TLD. Voor België geldt natuurlijk ‘.be’ en voor Duitsland ‘.de’. Als je wereldwijd actief wil zijn kies je voor ‘.com’, ‘.net’ of ‘.eu’. Dit brengt namelijk een bepaald gevoel over bij klanten. Vaak wordt een website als betrouwbaar geassocieerd wanneer er een bekende TLD achter de domeinnaam staat. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor andere TLD’s, bijvoorbeeld ‘.blog’ wanneer je een blogwebsite hebt of ‘.shop’ die je kunt gebruiken voor een online winkel.
Heb je een domeinnaam in gedachten? Check! Hierbij is het wel belangrijk dat je kiest voor eenvoud. Probeer daarom leestekens, cijfers, afkortingen en dubbele tekens te vermijden. Kies dus niet voor ‘snat-cher.nl’ of ‘snatcher123.nl’ want dit kan voor verwarring zorgen. Ook is de kans groot dat mensen hierdoor de verkeerde domeinnaam intypen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast kun je beter kiezen voor een enkelvoudig woord dan een meervoudig woord.
Na lang wikken en wegen ben je er eindelijk over uit hoe jouw domeinnaam gaat heten. Nu is het belangrijk om te kijken of jouw domeinnaam beschikbaar is. Deze kunnen namelijk niet dubbel zijn – je hebt natuurlijk ook geen twee versies van google.nl. Steve Natcher helpt jou bij het checken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Wanneer dit het geval is, kun je jouw zelfbedachte domeinnaam snatchen zodat jij de gloednieuwe eigenaar wordt. Wees er snel bij, want voor je het weet heeft iemand anders de domeinnaam voor jouw neus weggekaapt.