Domeinnaam in quarantaine: de ins en outs

Een domeinnaam wordt in quarantaine geplaatst wanneer de domeinnaam wordt opgeheven. De domeinnaam zal veertig dagen in quarantaine staan om de eigenaar alsnog de kans te geven om de domeinnaam terug te nemen. Als dit niet gebeurt kun jij ‘m snatchen. Je kunt namelijk meebieden op een domeinnaam die in quarantaine staat. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Quarantaine

Zoals net al werd benoemd, staat een domeinnaam veertig dagen in quarantaine wanneer de domeinnaam is opgeheven. Eigenlijk is de domeinnaam gedurende deze periode even uit de lucht: je kunt de website niet meer gebruiken. Alleen de huidige eigenaar kan de domeinnaam uit quarantaine halen. Wanneer de eigenaar twijfelt en alsnog de domeinnaam op zijn gegevens wil zetten, mag dat volgens de SIDN. Dit wordt gedaan via een registrar: deze stuurt de aanvraag door naar SIDN. SIDN maakt vervolgens de domeinnaam weer actief en de oude eigenaar draait voor deze kosten op.

De voordelen

Wanneer je een domeinnaam hebt gevonden die in quarantaine staat, kun jij de domeinnaam overkopen. Het fijne hiervan is, is dat je niet hoeft te onderhandelen over de prijs. Je doet simpelweg mee met een veiling. Bovendien heeft een domeinnaam die in quarantaine staat al een ‘waarde’: de website bestaat immers al een poosje. Je kunt de waarde van de domeinnaam checken op een aantal punten die je hier kunt lezen. 

De nadelen

Het nadeel van het meebieden op een domeinnaam in quarantaine is dat je niet verzekerd bent dat de domeinnaam van jou wordt. De eigenaar kan namelijk binnen de veertig dagen nog steeds beslissen of hij de domeinnaam terug wil hebben. Het blijft dus een tikkeltje onzeker of de domeinnaam überhaupt op de markt zal komen. Ook wanneer een domeinnaam gewild is weet je nooit voor de volle honderd procent zeker of jij de volgende eigenaar wordt. 

Het proberen waard

Het is altijd de moeite waard om mee te bieden op een domeinnaam die in quarantaine staat. Nee heb je, ja kun je natuurlijk altijd krijgen. Vooral wanneer de domeinnaam goed aansluit bij jouw werkzaamheden kan dit een mooie kans zijn. Laat het snatchen maar beginnen!

Laatste nieuws van Steve Natcher